Aktualności
Maciej Krysiak - Twój trener personalny

Produkty odtłuszczone typu light

Zdarzyło Ci się kupować produkty odtłuszczone typu light ? Mnie tak, kiedyś. Myślałem, że to dobry krok do kontroli wagi.
Dzisiaj już tak nie myślę.

A jak Ci smakowały ? No cóż, nie powalały, prawda ?

Produkty light, zaczęto produkować w Stanach Zjednoczonych około 50 lat temu.
W tamtym czasie procent otyłych Amerykanów to około 15%.
Popularność produktów odtłuszczonych stale rosła, tak samo jak popularność niskotłuszczowych diet i wszystkiego co nosiło atrybut light.
W połowie lat siedemdziesiątych XX wieku, na scenę wkroczył dr.Atkins(ten od diety) i obwieścił Ameryce, że problem nadwagi jest związany z węglowodanami a nie z tłuszczem.
Jego twierdzenia były tak obrazoburcze dla potentatów rynku, że musiał tłumaczyć się przed kongresem USA.
Lata osiemdziesiąte i dziewięćdziesiąte ubiegłego wieku, to rozkwit branży produktów light.
Tłuste lata, dla koncernów spożywczych, miliardowe zyski i globalny zasięg produktów i dystrybucji.

Najlepsze na koniec.
Jeśli uważasz, że będziesz szczupła/y od produktów odtłuszczonych, to mam dla Ciebie smutną wiadomość przedstawioną w liczbach.
National Center for Health Statistics w USA publikuje dane:

Około roku 1930 w Stanach żyło 8% ludzi otyłych.
W latach 1960-1981 odsetek otyłych wzrósł do 25%.
Okres od 1980 do 1991 to skok otyłości do wartości 32%.

Wzrost zachorowań na otyłość i inne choroby cywilizacyjne, pomimo spadku spożycia tłuszczu, nazwano amerykańskim paradoksem.
Wszyscy wiedzą, że to się nie sprawdza-tylko producenci, jakby tego nie zauważali.

Nadal wierzysz że odtłuszczone Ci pomoże ?

źródło:
„Opanuj swój metabolizm” J.Michaels
„Dieta greckiego doktora” F.A Lindberg

Post Tags
Latest comments
  • Firmy informatyczne też przeżyły boom przez ostatnie 60 lat, nie znaczy to jednak, że używanie komputera czy telefonu tuczy. Korelacja nie wskazuje przyczynowości.

    • Dobre, ale…
      Istnieją miary korelacji zmiennych, które pozwalają zweryfikować metodą matematyczną, czy korelacja jest pozorna czy rzeczywista. Taką miarą jest np. korelacja rang Spearmana, która wskazuje czy zmienne są losowe, czy nie. Nie mam wiedzy jakiej metody statystycznej użyto do szacowania danych, które przedstawiałem, aczkolwiek mam nadzieję, że właściwej i wyciągnięte przez autorów wnioski są słuszne.

  • Bardzo dobre ale…
    Zależność między zmiennymi losowymi (niezależnie od tego, jakim wskaźnikiem jest mierzona) nie musi oznaczać związku przyczynowo-skutkowego. Dlatego nie jest w ogóle ważne jaką metodą to było mierzone bo nawet jeżeli korelacja im wyszła 1 to nadal nie dowodzi, że jedzenie rzeczy odtłuszczonych tuczy.
    Mamy więc takie opcje: niech A to będzie Produkty odtłuszczone typu light (sprzedaż) a B to Otyłość.

    Wysoka mówi nam że:
    -A powoduje B lub
    -B powoduje A
    -C (którego nie znamy albo na niego nie wpadliśmy powoduje i A i B )
    -A może powodować B i w tym samym czasie B powodować A i przez to wzmacniać się z czasem
    -To w ogóle jest przypadek

    PS. sorry, za upierdliwość.

    • Powiem więcej Grzegorzu, korelacja nigdy nie wskazuje przyczynowości, tylko współwystępowanie zmiennych. W swoim pierwszym komentarzu, próbujesz wykazać że zależność między zmiennymi tycie i rozwój firm info… jest taki sam jak między tycie i produkty odtłuszczone. Idąc tym tropem można by napisać, że im więcej fitnessów, tym więcej otyłych ludzi.Na szczęście można obliczyć czy korelacja jest rzeczywista czy pozorna i jestem pewien, że przypadku produktów odtłuszczonych i tycia, ktoś to uczynił. Jeśli rozważasz przyczynowość, to musisz odwołać się do badań eksperymentalnych.
      Poza tym, nigdzie w artykule nie jest napisane, że produkty light powodują otyłość.Wytłumaczone jest natomiast, czym jest „amerykański paradoks” i wskazana liczbowa zależność między danymi.Masz prawo wyciągać dowolne wnioski i interpretować dane jak chcesz.
      Pozdrawiam

LEAVE A COMMENT