Aktualności
Maciej Krysiak - Twój trener personalny

Zapewne większość z Was w którymś momencie sportowego życia jadła batony kulturystyczne. Miewają różne smaki, długie terminy ważności i kosztują około 8 zł. Tymczasem udało mi się znaleźć lepszą alternatywę. Możecie samemu zrobić smaczne i proste w produkcji batony. Możecie je również kupić od sprytnego producenta :-) Zacznijmy jednak od tego jak je zrobić.

Przepis znalazłem na jednej ze stron z jedzeniem wegetariańskim i zrobiłem kilkanaście batonów.

Poniżej przepis na samodzielną produkcję:
przepis na 5 porcji
80 g masła orzechowego
50 ml mleka
50 g płatków owsianych
100 g odżywki białkowej (waniliowa)
50 g suszonej żurawiny
30 g orzechów (laskowe i włoskie)
Wszystkie składniki mieszamy i przenosimy do płaskiego pudełka, ubijając na jego dnie. Może się na pierwszy rzut oka wydawać, że mleka jest za mało i masa jest za sucha, ale to mylne wrażenie. Następnie pudełko wkładamy do lodówki na 8-12 h. Po wyjęciu, masę kroimy w podłużne paski, które są już gotowymi batonami, więc od nas zależy jakiej będą wielkości.

Poczęstowałem tymi batonami parę osób, które tak samo jak ja, były pozytywnie zaskoczone. Po pewnym czasie  przepis uległ drobnemu ulepszeniu a produkcją batonów zajęła się Monika Jelinowska. Zrobiła próbki, zgłosiła do sanepidu i uzyskała pozwolenie na masową produkcję.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Z Moniką współpracuję od kilku lat, więc to że zaczęła produkować takie batony cieszy mnie dodatkowo.

Gotowy baton samodzielnie zrobiony ma  wartości bardzo zbliżone do tych, które sprzedaje Monika, czyli 346 kcal, białko  28,9 g, węglowodany 24 g, tłuszcze 15 g-wartości dotyczą 100 g produktu.
Ci którzy będą na tyle leniwi, żeby nie robić batonów samemu, mogą zakupić je od Moniki, kontaktując się np. przez fb, link jest tutaj Słodkie Zdrowie.
Jadłem i smakowały bardzo.
No comments

LEAVE A COMMENT